Pravila privatnosti potrošača

●) NAŠE OBEĆANJE O PRIVATNOSTI

●) ŠTO SE NALAZI U PRAVILIMA PRIVATNOSTI?

●) TKO SMO

●) ŠTO SU OSOBNI PODACI?

●) KOJE PODATKE PRIKUPLJAMO I KAKO IH UPOTREBLJAVAMO?

●) VAŠA PRAVA I IZBORI

●) KONTAKT

L’Oréal stremi biti uzor društveno odgovornog poslovanja da bi svijet postao ljepše mjesto. Iznimno cijenimo poštenje i jasnoću te smo predani stvaranju snažnog i dugotrajnog odnosa s našim klijentima na temelju povjerenja i međusobne dobrobiti. Ovakva predanost dijelom podrazumijeva zaštitu i poštivanje vaše privatnosti i izbora. Poštivanje vaše privatnosti naš je prioritet. Zbog toga u nastavku navodimo „Obećanje o privatnosti”, kao i cijeli tekst Pravila privatnosti.


NAŠE OBEĆANJE O PRIVATNOSTI

1) Poštujemo vašu privatnosti i izbore.

2) Provjeravamo prožimaju li privatnost i sigurnost sve što radimo.

3) Ne šaljemo vam promidžbene sadržaje, osim ako ih niste zatražili. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

4) Nikad ne nudimo niti prodajemo vaše podatke.

5) Obvezni smo štititi vaše podatke i činiti ih sigurnima. Stoga surađujemo samo s pouzdanim partnerima.

6) Obvezni smo otvoreno i transparentno upotrebljavati vaše podatke.

7) Ne upotrebljavamo vaše podatke u svrhe o kojima vas nismo obavijestili.

8) Poštujemo vaša prava i uvijek se trudimo ispuniti vaše zahtjeve u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu s našim pravnim i operativnim dužnostima.


Za više informacija o načinu provedbe pravila privatnosti u nastavku smo naveli vaša prava o osobnim podacima i vrste podataka koje možemo dobiti izravno od vas ili putem interakcije s vama, kako ih možemo upotrijebiti, s kime ih možemo dijeliti i kako ih štitimo. Naravno, ne moraju se sve situacije odnositi na vas. U ovim Pravilima privatnosti možete pronaći pregled svih mogućih situacija naše interakcije.


Što više komunicirate s nama, to više saznajemo od vas i možemo vam ponuditi više prilagođenih usluga.


Kad prikupljamo vaše osobne podatke ili kad ih dijelite s nama, upotrebljavamo ih u skladu s ovim Pravilima. Pažljivo pročitajte ove informacije i našu stranicu s pitanjima i odgovorima (ako postoji). Ako imate pitanja ili nedoumice u vezi s osobnim podacima, obratite nam se na [email protected]


ŠTO SE NALAZI U PRAVILIMA PRIVATNOSTI?

TKO SMO

ŠTO SU OSOBNI PODACI?

KOJE PODATKE PRIKUPLJAMO I KAKO IH UPOTREBLJAVAMO?

- Kako prikupljamo ili primamo vaše podatke?
- Automatizirano donošenje odluka
- Profiliranje
- Tko može pristupiti vašim osobnim podacima?
- Mjesto na kojem pohranjujemo vaše osobne podatke
- Koliko dugo pohranjujemo vaše osobne podatke
- Jesu li vaši osobni podaci sigurni?
- Poveznice na stranice trećih osoba i prijavu putem društvenih mreža
- Društvene mreže i korisnički generirani sadržaj


VAŠA PRAVA I IZBORI


KONTAKT

TKO SMO

Maybelline je dio portfelja marke L’Oréal Adria doo. L’Oréal Adria doo odgovoran je za osobne podatke koje dijelite s nama. Izrazi „L’Oréal”, „nama”, „naš” ili „mi” odnose se na ovaj subjekt. L’Oréal je „voditelj obrade” podataka za potrebe važećih zakona o zaštiti podataka.


L’Oréal Adria doo
Zavrtnica 17, 10000 Zagreb, Hrvatska

Predstavnik: Brigitte Streller, direktor

http://www.maybelline.hr/ŠTO SU OSOBNI PODACI?

„Osobni podaci” informacije su pomoću kojih vas je moguće identificirati izravno (npr. vaše ime) ili neizravno (npr. putem pseudonima kao što je jedinstveni identifikacijski broj). Drugim riječima, osobni podaci uključuju podatke kao što su adresa e-pošte / kućna adresa / broj mobilnog telefona, korisnička imena, slike profila, osobne preferencije i navike kupovanja, korisnički generirani sadržaj, financijske informacije te informacije o dobrobiti. Mogu uključivati i brojčane identifikatore kao što su IP adresa računala, MAC adresa mobilnog telefona ili kolačići.


KOJE PODATKE PRIKUPLJAMO I KAKO IH UPOTREBLJAVAMO?

L'Oréal vjeruje da ste vi, potrošač, središte našeg poslovanja. Volimo čuti povratne informacije, učiti o vama te stvarati i dostavljati proizvode u kojima uživate. Znamo da i vi volite razgovarati s nama. Zbog toga postoji mnogo načina na koje možete dijeliti osobne podatke s nama i na koje ih mi prikupljamo.


Kako prikupljamo ili primamo vaše podatke?

Podatke prikupljamo i primamo putem naših web-mjesta, formulara, aplikacija, uređaja, proizvoda društva L’Oréal, stranica marke na društvenim mrežama ili na druge načine. Ponekad nam ih dajete izravno (npr. kad stvarate korisnički račun, kad nam se obraćate, kad kupujete putem naših web-mjesta/aplikacija ili u našim trgovinama / salonima ljepote), ponekad ih mi prikupljamo (npr. upotrebljavamo kolačiće da bismo razumjeli kako upotrebljavate naša web-mjesta/aplikacije), a ponekad primamo podatke od trećih osoba, uključujući druge subjekte Grupe L’Oréal.

U sklopu prikupljanja podataka postoje obavezna polja koja su označena zvjezdicama ako su nam ti podaci potrebni za:

 - Izvršenje ugovora (npr. za potrebe dostave proizvoda koje ste kupili putem web-mjesta/aplikacija);

 - Pružanje usluge koju ste zatražili (npr. slanje biltena); ili

 - Ispunjavanje zakonskih zahtjeva (npr. izdavanje računa).

Neispunjavanje polja označenih zvjezdicom može utjecati na našu mogućnost pružanja usluga i proizvoda.

U tablici u nastavku navodimo više detalja koji objašnjavaju sljedeće:


Tijekom kakvih je interakcija moguće pružanje ili prikupljanje podataka? Ovaj stupac objašnjava tijekom kakvih aktivnosti ili situacija upotrebljavamo ili prikupljamo vaše podatke. Na primjer, prilikom pretplate na bilten, tijekom kupovanja ili pretraživanja web-mjesta/aplikacije.


Koje podatke možemo primiti izravno od vas ili putem naše interakcije?
Ovaj stupac objašnjava koje vrste podataka možemo prikupiti o vama ovisno o situaciji.


Kako i zašto ih možemo upotrijebiti? Ovaj stupac objašnjava što možemo činiti s vašim podacima i svrhe njihovog prikupljanja.


Koja je pravna osnova za upotrebu vaših osobnih podataka? Ovaj stupac objašnjava razloge iz kojih bismo mogli upotrijebiti vaše podatke.


Ovisno o svrsi upotrebe podataka, pravna osnova za obradu vaših podataka može biti:


Vaša suglasnost;


Naš legitimni interes koji može biti:


▪Poboljšanje naših proizvoda i usluga: točnije, naši poslovni interesi koji nam pomažu bolje razumjeti vaše potrebe i očekivanja, a samim time i poboljšati usluge, web- mjesta/aplikacije/uređaje, proizvode i marke u korist potrošača.


▪Sprečavanje prevare: provjera potpunosti plaćanja te izostanka prevare i pronevjere.


▪Osiguranje alata: održavanje alata kojima se koristite (web-mjesta/aplikacije/uređaji)sigurnima za upotrebu i ispravnima te osiguravanje njihovog neprekidnog poboljšanja.


Izvršenje ugovora: točnije, izvršenje usluga koje ste zatražili;


Pravne osnove koje zakonom zahtijevaju obradu.


Pregled informacija o našoj interakciji i o njezinom utjecaju na vaše podatkeAutomatizirano donošenje odluka


Za potrebe osiguranja transakcija putem naših stranica/aplikacija/uređaja od prevare i pronevjere upotrebljavamo rješenja trećih pružatelja usluga. Metoda utvrđivanja prevare temelji se na jednostavnim usporedbama, asocijacijama, grupiranjima, predviđanjima i utvrđivanju netipičnih vrijednosti pomoću inteligentnih agenata, tehnika prikupljanja podataka raznim tehnikama dubinske analize podataka.

Ovaj postupak utvrđivanja prevare može biti u potpunosti automatiziran ili uključivati posredovanje osobe prilikom kojeg ona donosi konačnu odluku. U svakom slučaju, poduzimamo sve potrebne mjere opreza i zaštite da bismo ograničili pristup vašim podacima.

U slučaju automatiziranog utvrđivanja prevare može se dogoditi sljedeće: (i) možemo odgoditi obradu narudžbe/zahtjeva zbog provjere transakcije; (ii) možemo ograničiti ili odbiti uslugu dostavljanja narudžbe / obrade zahtjeva ako utvrdimo mogućnost prevare. Imate pravo na pristup informacijama na kojima temeljimo svoju odluku. Pročitajte dio „Vaša prava i izbori” u nastavku.


Profiliranje


Kad šaljemo ili prikazujemo personalizirane obavijesti ili sadržaj, možemo upotrebljavati tehnike koje se smatraju „profiliranjem” (tj. bilo koji oblik automatizirane obrade osobnih podataka koja uključuje upotrebu navedenih podataka za procjenu osobnih aspekata fizičkih osoba, osobito analizu ili predviđanje aspekata koji se odnose na osobne preferencije navedene osobe, njezine interese, ekonomsku situaciju, ponašanje, lokaciju, zdravlje, pouzdanost ili kretanje). To znači da podatke o vama možemo prikupljati u različitim situacijama opisanima u prethodno navedenoj tablici. Unosimo podatke u središnju bazu podataka i analiziramo ih da bismo predvidjeli vaše osobne preferencije i/ili interese.


Na temelju analize šaljemo vam ili prikazujemo obavijesti i/ili sadržaj prilagođen vašim interesima/potrebama.


U određenim okolnostima imate pravo prigovora na upotrebu vaših podataka za „profiliranje”. Pročitajte dio „Vaša prava i izbori” u nastavku.


Tko može pristupiti vašim osobnim podacima?Možemo dijeliti vaše osobne podatke unutar Grupe L’Oréal radi ispunjavanja zakonskih obveza, sprečavanja prevare i/ili osiguravanja alata, poboljšanja proizvoda i usluga ili zato jer ste nam dali suglasnost.


Ovisno o svrsi prikupljanja podataka i samo ako je to krajnje neophodno, nekim od vaših osobnih podataka mogu pristupiti subjekti Grupe L’Oréal diljem svijeta kad su vaši podaci pod pseudonimom (bez izravne identifikacije) i kad je to potrebno za pružanje zatraženih usluga.


Vaše podatke možemo podijeliti pod pseudonimom (bez izravne identifikacije) sa znanstvenicima tima za istraživanje i inovacije društva L’Oréal, uključujući one koji se nalaze izvan vaše zemlje, u svrhu provođenja istraživanja i osmišljanja inovacija.


Ako se to dopušta, možda ćemo dijeliti neke vaše osobne podatke, uključujući one prikupljene pomoću kolačića unutar naših marki radi usklađivanja i aktualizacije informacija koje dijelite s nama, prikupljanja statističkih podataka na temelju vaših karakteristika i prilagodbe obavijesti.


Za više detalja o Grupi L’Oréal, njezinim markama i lokacijama posjetite web-mjesto grupe L’Oréal.


Možda ćemo vaše osobne podatke dijeliti s trećim osobama ili subjektima Grupe L’Oréal u marketinške svrhe.


Vaše osobne podatke s trećim osobama dijelimo samo u svrhe izravnog marketinga i s vašom suglasnošću. U ovom slučaju vaše osobne podatke obrađuje treći voditelj obrade u skladu s vlastitim uvjetima i odredbama te pravilima privatnosti. Pažljivo pročitajte dokumente treće osobe prije nego što date suglasnost o otkrivanju informacija o sebi.


Vaše osobne podatke možda će obrađivati i pouzdani treći pružatelji usluga.


Pouzdanim trećim osobama povjeravamo niz poslovnih zadataka koje obavljaju u naše ime. Pružamo im samo informacije potrebne za izvršavanje usluge i zahtijevamo da ne upotrebljavaju vaše osobne podatke u druge svrhe. Uvijek dajemo sve od sebe da bismo se uvjerili da treće osobe s kojima poslujemo štite vaše osobne podatke. Na primjer, usluge obrade vaših osobnih podataka možemo povjeriti:


- Trećim osobama koje nam pomažu u pružanju digitalnih usluga i usluga e-trgovine kao što su medijsko praćenje na društvenim mrežama, lokator trgovina, programi vjernosti, upravljanje identitetom, ocjene i recenzije, upravljanje odnosima s klijentima, analize mreže i tražilica, alati za upravljanje korisnički generiranim sadržajem;
- Agencijama za oglašavanje, marketing, digitalno oglašavanje i oglašavanje na društvenim mrežama da bi nam pomogle provesti oglašivačke i marketinške kampanje, analizirati njihovu učinkovitost i upravljati kontaktiranjem s vama i vašim pitanjima;
- Trećim osobama potrebnima za dostavljanje proizvoda, npr. usluge pošte / dostavljanja;
- Trećim osobama koje nam pomažu u pružanju tehničke podrške kao što su pružatelji platforme ili smještaja na poslužitelju, podrške i održavanja baza podataka, kao i softvera i aplikacija koje mogu sadržavati vaše podatke (takve usluge ponekad podrazumijevaju dopušten pristup vašim podacima da bi mogle izvršiti nužne zadatke);
- Pružateljima usluga plaćanja i agencijama za kreditno posredovanje u svrhu procjene vaše kreditne sposobnosti i potvrde detalja o vama kad je to uvjet za stupanje u kontakt s vama;
- Trećim osobama koje nam pomažu u brizi o klijentima u pogledu kozmetovigilancije.


Vaše osobne podatke možemo otkriti trećim osobama:


- U slučaju da prodajemo poslovanje ili imovinu; u tom slučaju možemo otkriti vaše osobne podatke potencijalnom kupcu takvog poslovanja ili imovine. Ako je L’Oréal ili dio njegove imovine kupila treća osoba; u tom se slučaju osobni podaci o klijentima povezani s navedenom imovinom smatraju dijelom prenesene imovine. Ako je potrebno, u tom slučaju kupac koji je novi voditelj obrade obrađuje vaše podatke prilikom čega se vodi vlastitim pravilima privatnosti.
- Ako smo dužni otkriti ili dijeliti vaše podatke da bismo ispunili zakonsku obvezu ili da bismo proveli ili primijenili uvjete upotrebe/prodaje ili druge uvjete i odredbe koje ste prihvatili; ili pak da bismo zaštitili prava, vlasništvo i pružili sigurnost društvu L’Oréal, našim klijentima ili zaposlenicima.
- Ako imamo vašu suglasnost za to
- Ako nam to dopušta zakon.


Vaše osobne podatke možemo otkriti svojim partnerima:


- U slučaju da je usluga na koju ste se pretplatili stvorena u suradnji društva L’Oréal i partnerskog društva (na primjer, aplikacija u suradnji s još jednom markom). U takvom slučaju L’Oréal i partnersko društvo obrađuju vaše osobne podatke u vlastite svrhe i kao takvi vaše podatke obrađuje:
- L’Oréal u skladu s ovim Pravilima privatnosti;
- Partnersko društvo koje je voditelj obrade u skladu s vlastitim uvjetima i odredbama te pravilima privatnosti.
- U slučaju da ste pristali na primanje marketinških i promidžbenih sadržaja od partnerskog društva L’Oréal prilikom namjenske prijave (na primjer, u aplikaciju društva L’Oréal koja je dostupna njegovim partnerima). U ovom slučaju vaše osobne podatke obrađuje treći voditelj obrade u skladu s vlastitim uvjetima i odredbama te pravilima privatnosti.
- Možemo objaviti sadržaj kolačića s društvenih mreža. Ako upotrebljavate sadržaj na našim društvenim mrežama ili u aplikacijama, kolačić s navedenih mreža i aplikacija mogao bi se pohraniti na vašem uređaju. Preporučujemo da za više informacija pročitate Pravila o kolačićima navedenih društvenih mreža.


Ne nudimo niti prodajemo vaše osobne podatke.


Mjesto na kojem pohranjujemo vaše osobne podatke


Prikupljeni podaci mogu se prenijeti na odredište izvan Europskog gospodarskog prostora („EGP-a”) te im se može pristupiti s navedenog odredišta i mogu biti pohranjeni na njemu. Mogu ga obrađivati članovi osoblja koji djeluju izvan EGP-a i rade za nas ili za jednog od naših pružatelja usluga.


Društvo L’Oréal prenosi osobne podatke izvan EGP-a samo na siguran način i u skladu sa zakonom. Kako neke zemlje možda nemaju zakone koji uređuju upotrebu i prijenos osobnih podataka, poduzimamo potrebne mjere da bismo osigurali da se treće osobe pridržavaju obveza navedenih u ovim Pravilima. Te mjere mogu uključivati razmatranje standarda privatnosti i sigurnosti i/ili sklapanje odgovarajućih ugovora (koji se temelje na predlošku kojeg je usvojila Europska komisija i koji je dostupan ovdje).


Za dodatne informacije obratite nam se pomoću dijela „Kontakt” u nastavku.


Koliko dugo pohranjujemo vaše osobne podatke


Vaše osobne podatke pohranjujemo samo dok su nam potrebni u svrhe u koje ih pohranjujemo, da bismo ispunili vaše potrebe ili zakonske obveze.


Da bismo odredili razdoblje zadržavanja podataka vodimo se sljedećim kriterijima:
- Ako kupujete proizvode i usluge, pohranjujemo vaše osobne podatke u trajanju ugovornog odnosa;
- Ako sudjelujete u promotivnoj ponudi, pohranjujemo vaše osobne podatke u trajanju promotivne ponude;
- Ako nam se obratite s upitom, pohranjujemo vaše osobne podatke u razdoblju potrebnom za obradu
- Ako stvarate korisnički račun, pohranjujemo vaše osobne podatke dok ne zatražite brisanje računa ili nakon razdoblja neaktivnosti (ne postoji aktivna interakcija s markama) određenog u skladu s lokalnim propisima i smjernicama;
- Ako ste pristali na izravan marketing, pohranjujemo vaše osobne podatke dok ne otkažete pretplatu ili ne zatražite brisanje pretplate, ili pak nakon razdoblja neaktivnosti (ne postoji aktivna interakcija s markama) određenog u skladu s lokalnim propisima i smjernicama;
- Kad se kolačići pohranjuju na vaše računalo, pohranjujemo ih dok služe svrsi (npr. u trajanju sesije za kolačiće košarice ili ID-ja kolačića) ili u trajanju određenom u lokalnim propisima i smjernicama

Možemo zadržati neke vaše osobne podatke u svrhu ispunjavanja svojih zakonskih i regulatornih obveza, kao i u svrhu upravljanja svojim pravima (na primjer ostvarivanje prava na sudovima) ili prikupljanja statističkih podataka i vođenja evidencije.

Kad nam vaši osobni podaci više nisu potrebni, uklanjamo ih iz sustava i arhiva ili ih pretvaramo u anonimne podatke tako da vas više ne možemo identificirati.

Jesu li vaši osobni podaci sigurni?


Obvezni smo štititi vaše osobne podatke i poduzimati potrebne mjere da bismo osigurali njihovu zaštitu. Ugovorno obvezujemo pouzdane treće osobe koje obrađuju vaše osobne podatke da čine to isto.


Uvijek dajemo sve od sebe da bismo zaštitili vaše osobne podatke i nakon što ih primimo strogim postupcima i sigurnosnim značajkama trudimo se spriječiti neovlašteni pristup podacima. Kako prijenos podataka putem interneta nije sasvim siguran, ne možemo garantirati sigurnost podataka poslanih na našu stranicu. Svaki prijenos kao takav izvršavate na vlastitu odgovornost.


Poveznice na stranice trećih osoba i prijavu putem društvenih mrežaNaša web-mjesta s vremena na vrijeme mogu sadržavati poveznice na web-mjesta i s web-mjesta naših partnerskih mreža, oglašivača i podružnica. Ako putem poveznica posjetite bilo koje od ovih web-mjesta, imajte na umu da ta web-mjesta imaju svoja pravila privatnosti i da mi nismo nadležni ni odgovorni za njih. Pročitajte pravila prije nego pošaljete osobne podatke tim web-mjestima.


Možemo vam ponuditi i mogućnost prijave putem društvenih mreža. Ako se prijavite putem društvenih mreža, imajte na umu da s nama dijelite podatke o profilu ovisno o postavkama platforme određene društvene mreže. Posjetite platformu društvene mreže u pitanju i pregledajte pravila privatnosti da biste razumjeli koje osobne podatke dijelite i upotrebljavate u ovom kontekstu.


Društvene mreže i korisnički generirani sadržaj


Neka naša web-mjesta i aplikacije dopuštaju korisnicima objavu vlastitog sadržaja. Nemojte zaboraviti da je sav sadržaj koji objavite na platformama naših društvenih mreža dostupan javnosti te stoga budite oprezni prilikom dijeljenja određenih osobnih podataka kao što su financijske informacije ili detalji adrese. Nismo odgovorni ni za kakve postupke drugih pojedinaca u slučaju objave osobnih podataka na našim platformama društvenih mreža te preporučujemo da ne dijelite takve podatke.


VAŠA PRAVA I IZBORI


L’Oreal poštuje vaše pravo na privatnost: važno je da možete upravljati svojim osobnim podacima. Imate sljedeća prava:

Za obradu vašeg zahtjeva možda ćemo zatražiti potvrdu identiteta.


KONTAKT


Ako imate pitanja ili nedoumice o tome kako postupamo s vašim osobnim podacima i kako ih upotrebljavamo ili biste htjeli ostvariti prethodno navedena prava, obratite nam se na [email protected]


Možete se obratiti i službeniku za zaštitu podataka na [email protected]